Camps-mop, nougat en suikerwerken.
Gerard Camps (1814-1898) zette omstreeks 1870, met zijn zoon Louis (1853-1935), tijdens de kermis in Horst een paar planken op schragen en hing er een zeil boven. Op de planken zette hij zelfgebakken waren als speculaas, koek en oliebollen. De eerste snoepkraam was een feit. De snoepkraam van Camps werd in de eerste jaren, (einde 1800), vervoerd met een hondenkar. Na een tijd kon Gerard Camps het zich permitteren met paard en wagen te gaan. Uiteindelijk had men vrachtauto's.
Nadat Louis de befaamde Camps-mop had uitgevonden, ging het aanzienlijk beter met de omzet. Voor èèn cent was hij te koop. De koek hield het midden tussen een eierkoek en een knapkoek. Het was een ronde koek, bestrooit met rode suiker en in het midden een gat. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd de koek gemaakt en in heel Noord-Limburg op kermissen en markten verkocht.
1918.
Op de Wellse kermis in augustus 1939 werd plotseling op bevel van de politie de kermis afgelast vanwege de mobilisatie.
Een jaar later stond de familie Camps in Blerick, het was 12 mei. Twee dagen eerder waren de Duitsers Nederland binnengevallen. De kermis ging nog maar heel even door, want 's middags waren de Duitsers al in Blerick en moest de kermis afgebroken worden. Al het snoepgoed moest terug naar de fabriek.
In de jaren '60.
De achterkleinzoons van Gerard; Lowie - Gerard - Piet zetten de exploitatie van de nougat - suikerwerken kramen voort. Daarvoor had dat hun vader Jean gedaan.
Ook andere veranderingen vonden geleidelijk aan plaats. Een voorbeeld is het assortiment. Tot aan de tweede wereldoorlog werden voornamelijk taaitaai, speculaas poffertjes en oliebollen verkocht. En natuurlijk de legendarische Camps moppen. Later maakte het gebak plaats voor zuurstokken, spekken, wijnballen en verrassingszakken. Het aanbod groeide gigantisch en op een zeker moment was het niet meer mogelijk alles zelf te maken. De oven van de bakkerij ging dan ook uit en weer later in 1974 ging ook de winkel dicht.
De snoepkraam van Camps in de jaren '80
Totdat ze stopten kwam de firma Camps ook iedere kermis naar Well. De snoepkraam stond altijd in de Grotestraat aan de Maas nabij Café 't Veerhuis van Nellie Drissen (later Restaurant Brienen aan de Maas). Met een dubbeltje of stuiver werd op het glas getikt, om aan te geven dat je iets wilde kopen.
Recept Camps-mop, circa 30 stuks.
Ingrediënten
• 700 g w-bloem 100
• 350 g basterdsuiker 50
• 25 g ammoniumcarbonaat 4
• 70 g margarine 10
• 210 g volle melk 30
Verdere benodigdheden
• kristalsuiker
• rode kleurstof
Werkwijze
- Maak van bovengenoemde grondstoffen een zetdeeg. Het deeg mag / zal een beetje taai zijn.
- Laat het deeg opstijven.
- Meng de suiker met de kleurstof tot mooie rode kleur.
- Rol het deeg uit tot ca 4 mm dikte.
- Steek met een gladde steker, Ø 9 cm koeken uit en steek daarna met een kleine gladde steker circa Ø 4 cm in het midden rondje uit, zodat het een krans wordt.
- De ringen natmaken met water en in de gekleurde suiker drukken.
- Bakken op licht gesmeerde bakplaat of bakpapier.
- Bakken ca 200 °C. Hete lucht oven 185°C.
- Baktijd ca 10 minuten.
- Goed laten afkoelen, zodat de ammonium damp verdwijnt, alvorens in te pakken.
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)