Michelsmolen - Anno 1863.
Heeft iemand foto's van deze molen, de molenbelt en omgeving, of nadat hij was afgebroken ten tijde dat de fam. Hendriks hier woonde? Neem dan s.v.p. contact op met de webmaster.
Detail van een tekening van Jan de Beijer. Omstreeks 1738 zag hij zo ons dorp Well inclusief een molen.
Goed te zien is dat de Maasduinen toen nog niet met bomen beplant waren. Het lijkt de locatie waar 125 jaar later de Michelsmolen gebouwd zou worden in het Knikkerdorp.
Zeer waarschijnlijk is de molen gebouwd op het restant van een militaire schans uit de 80-jarige oorlog. Vanaf deze kunstmatige hoogte keken de bezetters van de schans op de Maas, die hier weer een bocht in zuidelijke richting maakt. Zo kon men vijandelijke schepen op tijd zien aankomen.
In 1862 was bij het Provinciaal bestuur door Peter van de Braak vergunning aangevraagd om een molen te bouwen. In 1863 werd door molenaarsknecht Theo van de Braak, die op de molen van Twisteden werkte, aan de Rijksweg in het Knikkerdorp een stenen beltmolen (bovenkruier) gebouwd. Hij kocht van de gebroeders Henricus en Theodorus Hermans een stuk bouwland. Omdat het gebied er ten opzichte van het land langs de Maas een duidelijk hogere ligging heeft, was de bouw van een molen daar zeer gunstig. Dit i.v.m. de meestal uit het westen waaiende wind. De buurt werd dan ook niet voor niets Hoogveld genoemd. In het Knikkerdorp is nu de Hoogveldseweg. Theo van de Braak vertrok echter al snel naar 's Hertogenbosch en er kwam op 09-12-1869 een openbare verkoop van de molen met twee percelen bouwgrond in huize Tax op de Kooij in Wanssum.
Zijn broer Johannes van de Braak bood ƒ4525,- en werd eigenaar. Die verkocht de molen in 1874 weer door aan Mathias Hubert Michels, molenaar in Veert bij Geldern, waardoor hij in de volksmond de naam "Michelsmeule" kreeg.
Mathias Michels *Venlo 22-01-1823 was een zoon van (molenaar) Peter Hendrik en Anna Sibilla Michels - Gerarts.
Mathias was getrouwd met de in Wennekendonck geboren Anna Margareta Görtz (Geurts).
Op 06-01-1891 overleed molenaar Mathias Michels op 67 jarige leeftijd. Anna Margareta stierf toen ze 75 jaar was te Well op 14-10-1907.
Een dochter van dit echtpaar was Catharina Gertrude Michels *Veert - Geldern 23-12-1868, gehuwd op 03-02-1896 met Peter Joseph Craenen (Molenaar) *Nederweert 03-01-1867. Zij woonden in Well en kregen 17-08-1901 een zoon Henricus.
Een andere dochter was Sibilla Michels *Veert - Geldern 20-04-1865, haar zoon was Frans Michels uit Aijen van het bekende café aan de Rijksweg " de Tramhalte ".
Dit is de kleinzoon van molenaar Mathias Michels; Frans Michels en zijn vrouw Grada Vermeulen met hun dochtertjes Annie en Truus Michels.
09-12-1869 een openbare verkoop van de molen met twee percelen bouwgrond in huize Tax op de Kooij in Wanssum. (in de Looi betekent hier in het bos)
Detail van een kaart uit 1882.
De Michelsmolen lag tegenover het gebied 'In de Donck'. Dit gebied, grenzend aan de Rijksweg, bestond uit weilanden en landbouwgrond.
Uit de krant van 05-04-1884
Bij de boedelscheiding in 1895 kreeg Peter Hendrikus Michels de molen, die hij heeft bemalen tot 1915. De woning was in de aarden belt, onder in de molen. Het was er zo vochtig dat de paar woonruimtes onbewoonbaar waren geworden. Daarom had Michels bij de Rijksweg een molenaarshuis laten bouwen ongeveer op de plek waar nu de nieuwbouw van de fam. Hendriks is.
Behalve molenaar was Hendrikus Michels ook actief in het verenigingsleven en o.a. lid van het Wellse Sint Antoniusgilde en hij werd zowaar in 1894 gildekoning. Het gebruik is dat de koning een koningsplaat laat maken waar zijn beroep in uitgebeeld is. Deze zilveren plaat is versierd met de Michelsmolen.
Wellenaar Theo Laarakker, nu woonachtig in Nieuw Bergen, schilderde de Michelsmolen zoals hij er wellicht uit heeft gezien.
De molenaar woonde in de molen en buiten stond een varkensstal. De varkens werden gevoerd met het meel overschot.
Vanaf de Grote Waaij liep vroeger een mooie laan met dennen achter de molen langs naar Wellerlooi. Deze laan is met veel ander mooi hout door slopershanden gevallen
De Wellse molenaar Jozef Vink ,die ca. twee kilometer verderop woonde en eigenaar was van de andere Wellse graanmolen, werd door bovenstaande koop in 1915 ook eigenaar van de Michelsmolen. Erg stevig was de Michelsmolen niet. Hij heeft maar een halve eeuw dienst gedaan. De laatste jaren van WO I werd de molen niet meer gebruikt en in 1918 liet Vink de molen slopen. Slechts een deel van de hogere wal langs de Rijksweg herinnert nog aan de molenhoogte. Overigens werd door Thomas Vink, die zich de molen uit zijn kinderjaren herinnerde, bevestigd dat "dén meule" rijp was voor de sloop.
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)