Christoffelbeeld in nis
Een Christoffelbeeld werd uit dankbaarheid in deze nis geplaatst door Jan Koppers. (Jan d'n brouwer) in de voortuin van zijn woning aan de Grotestraat 52. Hij en burgemeester Thei Douven overleefden een gevaarlijke oversteek op de Maas. St. Christoffel is de patroonheilige van de reizigers. Eerst stond er een groter, houten beeld, maar dit werd helaas gestolen. Daarna is er ook een raamwerk voor de nis gemaakt door Jan Koppers.
Het verhaal achter het beeld in de nis:
In de tweede wereldoorlog zijn vier groepen mensen met gevaar voor eigen leven heelhuids de Maas overgestoken om de Duitsers te ontvluchten. Aan de "vrije" overkant van de Maas waren de Engelsen. Dit gebeurde allemaal na de granaatperiode van 12 oktober 1944.
Thei Roosen uit de Bosserheide ging als eerste rond Kerstmis 1944. Hij vluchtte samen met Thei Lommen uit Geijsteren in een bootje. Lommen was ondergedoken bij de fam. Roosen.
Op 12 jan.1945 moest iedereen op bevel van de Duitsers in Well evacueren.
De tweede was Chris Wijers, die niet wilde evacueren. Hij had een binnenband van een Lanz Bulldog van het Wellsmeer geregeld. Deze werd achter de slagerij van Koppers aan de Maas opgepompt. Ondanks het hoge water werd hij door Lei Koppers in zijn achtertuin in de Grotestraat afgeduwd. Om geen geluid te maken, had Chris geen peddels en kwam, na dit waagstuk, in Maashees aan de overkant aan wal. Hij had een situatieschets bij zich van waar het Duitse geschut zich aan de westkant bevond. Door de Engelsen is hij via Helmond bij De Tilburgse politie gekomen.
Burgemeester Douven, die ondergedoken zat, stak op 11 januari 1945 om 8 uur 's avonds in een kano de Maas over, samen met Jan Koppers. Jan had de kano van Theo Simons, die hem zorgvuldig bij hem thuis in zaal Walaria onder een berg rommel had verstopt. Veerman Martin Drissen hakte hout toen de twee overstaken en maakte zodoende wat kabaal zodat de Duitsers er niets van merkten. Alles ging goed.
Tussen 2 mitrailleurposten in, stak diezelfde avond tussen 10.00 en 12.00 uur nog een (lek) bootje de Maas over. Het waren 10 personen. Miep Koppers, Fien - Nelly & Martin Drissen, zijn vrouw Andrea, Karel Schrauwers, Meester Jos Schreurs met zijn vrouw en hun dochters Elly en Trees. Het duurde een hele tijd voordat het gezelschap aan de overkant tegen de bevroren helling was geklauterd. Eenmaal boven moesten ze nog door een weiland met mijnen lopen. Eindelijk kwamen ze in het Wanssumse bosje aan waar allemaal Engelsen in witte camouflage pakken stonden.
De volgende morgen kregen de bewoners van de Grotestraat het op hun brood... (uit het dagboek van Theo Simons): Een officier met een grote smoel blafte, dat er vannacht boten over de Maas waren gegaan. Hij had dat gezien door de afdrukken in de sneeuw. Ik zei, dat we maar gauw op weg moesten, want ik had het er niet op met die afdrukken in de sneeuw van de kano.....
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)