Echtpaar de Pas de Feuquières - Boermans
Graaf Maximiliaan Hendrik, markies de Pas de Feuquières *1669 †Well 10-10-1725. Zoon van de Pas de Feuquières en Juliana Petronilla gravin van Limburg-Stirum
Amelia Catharina Boermans *Well 10-03-1669 †Alpen (Niederrhein) 05-05-1709.
Amelia was de dochter van Anna Maria von Höllingh *ca.1640 †1716 en van rentmeester / scholtis Johannes Hubertus (Jan) Boermans *Venlo 16-09-1636 † Venlo 1711. Hij was onder meer schout in Blerick, Well en Bergen, en tevens hofmeester op het kasteel Well, toentertijd in bezit van de familie Van Limburg Stirum. Dankzij deze functies verkeerde hij in hogere kringen. Op nieuwsjaarsdag 1696 is zijn huis te Well met inhoud volledig verbrand.
Een smoorverliefd stel.
Amelia kwam haar jongere zus Maria Magdalena Boermans wel eens gezelschap houden op kasteel Well. Maria Magdalena was er staatsjuffer bij de adellijke familie De Pas de Feuquières-van Limburg Stirum. Tijdens een van die bezoekjes werd de jongste zoon Max van de inmiddels overleden graaf Henri, tot over zijn oren verliefd op Amelia.
De jonge Max en Amelia waren smoorverliefd, maar Jan Boermans wilde niets van een romance weten tussen zijn dochter en haar vriend. Ook de moeder van Max die een hooghartige vrouw was en vol van adeltrots was heftig tegen deze relatie en een huwelijk. Op 13-10-1700 bekrachtigde het verliefde stel hun heimelijke verloving in de Mariakerk te Kevelaer door met hun bloed een brief te ondertekenen, waarin zij beloofden dat slechts de dood hen zou kunnen scheiden. Max wierp alle standsverschillen overboord. In het geheim trouwde pastoor Marburg op zondag 06-03-1701 in de Citadelkerk te Munster Max en zijn geliefde Amelia. Ze waren toen beiden 32 jaar.
Voor het jonge paar waren geen gelukkige jaren weggelegd. Max werd vervloekt en onterfd door zijn moeder en vrijwel van alle geld beroofd zwierf hij met Amalia rond te Düsseldorf, Annadael bij Posterholt, Rheinberg en op andere plaatsen. Op 12-03-1708 kreeg Amelia haar tweede kind: Antoon Max de Pas de Feuquières. Haar eerste zoontje was op 14-06-1705 gedoopt in Rheinberg en niet lang daarna gestorven.
Het schijnt dat de liefde van haar man niet bestand was tegen de armoede; de graaf keerde kort na de geboorte van hun tweede kind terug naar Well en Amelia de Pas de Feuquières - Boermans, verwaarloosd door haar eens zo vurige liefde, sleet de laatste dertien maanden van haar leven, ziekelijk en verpauperd in het dorpje Alpen bij Xanten ca. 42 km van Well. Ze stierf er op 05-05-1709 en is ook daar plechtig begraven in het hoogkoor van de kerk, haar graf werd gedekt met een mooie grafsteen. Nooit heeft zij als gravin op kasteel Well gewoond. Haar portret heeft tot de grote kasteelverkoop van 1905 in het kasteel gehangen.
Voor baby Antoon Max was geen plaats op kasteel Well in 1709. De jonge graaf werd opgevoed door zijn tantes Sibilla en Ursula Boermans in de Gasthuisstraat te Venlo. Er ontbrandde een langdurig juridisch gevecht over de wettigheid van het huwelijk van Max en Amelia. Max de Pas had zich er toe laten verleiden om de wettigheid van het huwelijk en daarmee van zijn zoon te ontkennen. De zussen van Amelia Catharina vochten de onterving, door de gravin van Limburg Stirum, van hun zwager en diens zoon Antoon Max aan. In 1722 ging een van hen (Maria Ursula) met Antoon Max in haar kielzog zelfs een rechtstreekse confrontatie met de vader aan. In aanwezigheid van getuigen vroeg ze hem of hij wist wie het kind was dat zij bij zich had. Toen erkende Max de Pas de Feuquières dat Antoon Max zijn wettig kind was.
Uiteindelijk haalden de zusters van Amelia hun gelijk: in 1727 verklaarde het Hof van Gelre het testament van Juliana Petronella ongeldig en gaf Antoon Max – inmiddels negentien jaar oud – toestemming om van Venlo naar kasteel Well te verhuizen. De nog levende gezusters Boerman (Maria Magdalena en Sibilla Elisabeth) woonden tot zijn huwelijk in 1733 bij hem in het kasteel. Daarna keerden zij terug naar de Gasthuisstraat in Venlo. Tot 1905 hebben in het kasteel portretten gehangen van Amelia en Maria Magdalena Boermans.
Maria Magdalena Boermans.
Graaf Maximiliaan Hendrik had een broer: Graaf Hendrik de Pas de Feuquières, gouverneur van Monçon in Frankrijk en officier in Spaanse dienst. Hij beloofde aan Maria Magdalena Boermans dat hij met haar zou trouwen, maar brak zijn woord.
Zijn moeder Juliana Petronilla gravin van Limburg-Stirum zette haar staatsjuffer Maria Magdalena buiten de deur nadat ze zwanger bleek te zijn. Hun natuurlijke dochter Anna Charlotte Antonetta Pas werd in Kerkrade geboren op 19-07-1703.
Ze woonde in Kerkrade en bleef er in de kost van 1707-1731 bij het echtpaar Caspar Beuch en Agnes Willems.
Anna Charlotte huwde in Kerkrade op 30-09-1731 met Nicolaas Trumpener en na zijn dood op 29-11-1741 hertrouwde ze in Chèvremont met Wilhelmus Quaedvlieg.
Maria Magdalena Boermans maakte haar testament voor de schepenen van Venlo 23-01-1736.
Zij vermaakte al haar goederen aan haar dochter en wenste begraven te worden op het koor der parochiekerk te Venlo, waar haar grootvader, moeder en zuster Maria Ursula begraven waren.
Graaf Antoon Maximiliaan de Pas de Feuquières *Well 12-03-1708 †Well 14-12-1770. Zoon van Max en Amelia de Pas de Feuquières - Boermans.
Hij volgde zijn vader als heer van Well en Bergen op en was ook voor een ½ deel heer van Annadael (bij Posterholt) dat aanvankelijk aan zijn oom Hendrik de Pas toebehoorde, welke 21-07-1728 er mee beleend werd. Graaf Hendrik de Pas gaf de helft van Annadaal over aan mejuffrouw Clara Maria van Aefferden, volgens akte opgemaakt door notaris Delpuy te Monçon, 19-01-1740. Zij werd er mee beleend 20 -03-1740, terwijl de andere helft verheven werd door Graaf Antoon Maximiliaan de Pas de Feuquières op 12-07-1740. Op 22-03-1740 werd met ⅓ deel der Heerlijkheid Well beleend Frans Adam van Aefferden, heer van Coosen en Wijer, president en stadhouder van het Hof te Venlo, terwijl 28-03-1740 met een ander ⅓ deel van Well genoemde graaf Antoon Maximiliaan de Pas beleend werd. Op 25-10-1743 kwam hij ook door vrijwillige afstand in het bezit van het deel van genoemde van Aefferden.
Graaf Antoon Maximiliaan moest jaren lang procederen om te bewijzen dat hij een zoon was van graaf Maximiliaan Hendrik en Amelia. Het was een proces dat veel geld verslond. Antoon Maximiliaan huwde in Nijmegen op 13-11-1733 met Odilia Louisa Cherubina Stepraedt, * Nijmegen 12-01-1698, †Well 23-02-1771, dochter van Jacques Renier, intendant der stad Nijmegen, en van Anna Maria Wilmans.
Graaf Antoon Maximiliaan en Odilia stierven zonder nakomelingschap.
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)