Zoek

VIERING 75 JAAR VRIJHEID IN WELL

VIERING 75 JAAR VRIJHEID IN WELL

De organisatie was in handen van "Werkgroep 75 jaar Vrijheid, vieren en herdenken in Well".

In maart 2020 werden vanwege Covid de festiviteiten rondom de 75 jarige bevrijding uitgesteld. Ook in 2021 heeft de werkgroep opnieuw moeten besluiten het oorspronkelijke programma  af te gelasten i.v.m. de strenge Covid-maatregelen. 
De organisatie heeft nogmaals alles geregeld, men ging uiteraard voor een veilige optie en driemaal is scheeprecht:

75 (+2) jaar Vrijheid, vieren en herdenken in Well werd nu in afgeslankte vorm gehouden op 9 en 10 april 2022. Archief Well is een onderdeel van de organisatie.

HET VOLLEDIGE PROGRAMMA:

Zaterdag 9 april 2022:  
10:00 uur: Concert  van het Stemmenorkest Well ‘De Kracht van een Lied’ 
Locatie  Vituskerk te Well.  
Met aansluitend: Onthulling oorlogsmonument nabij het Historisch Kerkhof aan de Maas.
‘Ter nagedachtenis aan Wellenaren omgekomen door oorlogsgeweld in WO2’

Vanaf 14:00 uur: De eerste Wellse dorpsquiz  WETTE WELL? WETTE NIE? 
20:00 uur: Finale van de Quiz, daarna feest en bekendmaking prijswinnaars. 

Zondag 10 april 2022: 
11:00 uur: Nabij de Nicolaasstraat in de Band wordt door zoon Clive en echtgenote van de Britse commando sergeant Cyril Dobbs een herdenkingsbord onthuld dat refereert aan een heldhaftige actie van deze bevrijders op 25 februari 1945.


Zaterdagmorgen 9 april hebben burgemeester Manon Pelzer en wethouder Claudia Ponjee het Wellse oorlogsmonument officieel onthuld. De ceremonie bij het historische kerkhof aan de Maas werd voorafgegaan door een bijzonder concert gegeven door het Stemmenorkest Well ‘de Kracht van een Lied’ in de Wellse parochiekerk. Tijdens de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië zijn ruim 100.000 niet Aziatische vrouwen in kampen geïnterneerd geweest. Veel van die vrouwen, die de ontberingen van het kamp overleefden, hebben een blijvende herinnering aan de rol die muziek en zang hebben gespeeld in hun overlevingsstrijd. Er werd toen een koor samengesteld dat zingend, maar zonder woorden, klassieke muziek ten gehore bracht. De arrangementen overleefden de oorlog en worden nog steeds uitgevoerd. Het Stemmenorkest Well is een van de koren die dit concert regelmatig ten gehore brengt. Zo ook nu ter gelegenheid van het verlate “75 jaar vrijheid, vieren en herdenken in Well”.
In het druk bezochte concert werden de Wellse oorlogsslachtoffers, in het bijzijn van vele nabestaanden en familieleden, op een passende en ontroerende manier herdacht. Na het concert liepen genodigden en belangstellenden onder begeleiding van het Sint Antoniusgilde naar de locatie waar de onthullingsceremonie plaatsvond. 

VIERING 75 JAAR VRIJHEID IN WELL

Oorlogsmonument eindelijk officieel onthuld.

Burgemeester Manon Pelzer vertelde in haar speech o.a. dat er door de onthulling van dit monument een nieuwe en blijvende  herinnering is geboren. Opdat wij niet vergeten: Lest we forget. Ook memoreerde zij dat er nog steeds oorlogen zijn in deze wereld, ook dichtbij zoals in Oekraïne. Verder bedankte zij iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit monument.
Voorzitter van Archief Well Ger Peters vertelde in zijn toespraak over het persoonlijke aspect dat hij bij de realisatie van dit project ondervond. Zijn vader was 25 jaar geleden een van de initiatiefnemers voor een monument voor de vier jonge Wellenaren die tijdens de Japanse bezetting in het toenmalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Drie KNIL militairen en een marinier. Dit is er destijds niet van gekomen, maar nu zijn de vier namen alsnog ook vermeld op het monument. Dat gaf het hem een goed gevoel. Op deze manier heeft hij mee mogen helpen dit initiatief van toen nog mogelijk te kunnen maken. Ger was onderdeel van de werkgroep, die verder bestond uit de nabestaanden van de slachtoffers Karel Janssen, Albert Thijssen, Fiet Broere en Huub Peeters. Tijdens de onthulling las Toos Brekelmans-Janssen een ontroerend gedicht voor. Pastoor Clemens zegende het monument waarna door een Gildelid het Taptoe signaal werd geblazen, hierna werden bloemen gelegd door familieleden. Het Stemmenorkest sloot de ceremonie af met het Wilhelmus. Well heeft nu een plek die nog herinnert aan de verschrikkingen van de oorlog: Opdat wij niet vergeten!


 

Met dank aan de filmopname en montage van André Bruns - Maasland TV


 

VIERING 75 JAAR VRIJHEID IN WELL

Monument voor Wellse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. "Uit respect voor hen die vielen". 

VIERING 75 JAAR VRIJHEID IN WELL

De Dörpskwis.

Om 14.00 uur werd de eerste Wellse Dorpsquiz geopend door burgemeester Manon Pelzer. De slimste afgevaardigden van iedere groep konden meteen aan de slag in de Vitusschool en maakten o.l.v. juf José Bronold een CITO toets. Het werd voor de organisatie en deelnemers een mooie quizdag samen met vrienden, familie, buurt of vereniging vol drukte, gezelligheid en humor. Met denk-, doe- en weet vragen en opdrachten. Voor ieder wat wils. Maar liefst 24 teams hadden zich aangemeld en hebben naar eigen zeggen een geweldige dag gehad. Iedereen was zeer te spreken over de organisatie en de vragen met opdrachten. Ook de finale in de Buun met aansluitend de feestavond en prijsuitreiking was bijzonder geslaagd. De winnaar werd de familie Daemen, zijn wonnen de eer en hoofdprijs. Het organisatie team kon een bedrag van € 250,00 overmaken uit naam van familie Daemen aan 'Special Heroes Nederland'. Meer foto's en filmpjes staan op de Facebookpagina 'Dorpsquiz Wette Well Wette Nie'


Britse militair Cyril Dobbs en zijn patrouille vereeuwigd met herdenkingsbord in de Band.

Jesse Sijberts uit Well is de initiatiefnemer en heeft tot in details verteld wat er destijds allemaal gebeurde in de buurt van de Maas. Zoon Clive Dobbs en zijn echtgenote Janet onthulden op zondag 10-04-2022 het bord op de plek van de veldslag in februari 1945. Het echtpaar Dobbs voelde zich zeer vereerd om hier te zijn. Voor hen was het ook erg ontroerend om op de plek te zijn waar vader Cyril Dobbs en de Britse militairen vochten om de vijand te verjagen.  Clive Dobbs: "Mijn vader was een bescheiden man en praatte eigenlijk weinig over de oorlog. Over deze plaats aan de Maas en wat er hier gebeurde heeft hij pas op latere leeftijd verteld. Hij voelde zich geen held, in de oorlog deed je wat je moest doen. Wij waren stomverbaasd wat Jesse hier allemaal over wist". We zijn hem en het Archief Well zeer dankbaar. Zie ook pagina: Bevrijding 3 maart 1945


 

VIERING 75 JAAR VRIJHEID IN WELL