Wellse Boerebrulleft vanaf de optochtdeelname in 1974
De traditie van de onechte boerenbruiloft tijdens carnaval stamt al uit de zestiende eeuw. Toen werden in 1582 een boer en boerin in de onecht verbonden door Albrecht, de Saksische keurvorst. De adellijke stand speelde de rol van de boeren en de boeren waren de heren. Het omkeerritueel was indertijd het wezen van carnaval.
Het ontstaan van de Boerebrulleft in Well.
Buurtvereniging Well-Kom vond het tijd worden dat in Well ook een Boerenbruiloft zou komen net als in de meeste Limburgse plaatsen op Carnavalsdinsdag. Well-Kom begon door een schitterend voorproefje te geven via deelname aan de zondagoptocht in 1974 toen buurtgenoot Ger Smits Prins van de Maasjoerts was. Iedereen van de grote groep stond er piekfijn op, voor de meisjes waren er ouderwetse gestreepte schortjes gemaakt. Voor de bruid en de moeders werden originele knipmutsen nagemaakt. Koetsen werden ingehuurd en versierd. Bakker Jeu van Asten had een meterslange krentemik gebakken die door jongentjes, gekleed in bakkerskleding werd meegedragen in de stoet. Al met al werd er veel werk ingestoken en deze boerengroep sloeg in als een bom. Well-Kom won hiermee de ere prijs in de categorie "Grote groepen".
Deze optochtdeelname was de aanleiding voor de eerste officiële Boerebrulleft voor iedereen op Carnavalsdinsdag in 1975.
Zondag 24-02-1974. v.l.n.r. Annette Klabbers - Angelien Daniels - Rian Klabbers - Ria Eickmans - Joke Koppes - Berna Klabbers. Gehurkt: José Klabbers en Pierre Klabbers.
Eerste Wellse Boerebrulleft in 1975.
In 1975 werd voor de eerste keer officieel Boerebrulleft in Well gehouden. Er werd eerder een Boerebrulleft commissie opgericht met mensen uit Well-Kom onder leiding van voorzitter Nelleke Verbaandert. Bij C.V. De Kuluut in Wellerlooi en C.V. De Ruuk in Blitterswijck werden draaiboeken opgevraagd waardoor het wiel niet helemaal opnieuw hoefde te worden uitgevonden. In 1975 zou er een grote Boerebrulleftoptocht door de straten trekken, waaraan alle Wellenaren konden deelnemen. De trouwerij was op het kermisplein en trok veel toeschouwers, zelfs uit omringende dorpen. De koffietafel in zaal Walaria was overvol bezet met ca. 250 gasten, zelfs in het café zaten nog mensen te eten. De receptie was druk en mede dankzij de muziek van 'Die Dorfdudler' zat de stemming er 's avonds goed in op het Boerenbal.
Enkele regels werden opgesteld:
We vieren Boerebrulleft zoals een echte boerenbruiloft aan het begin van 1900 gevierd werd. Dat gebeurt dan in de kleding, die de boerenfamilies uit die tijd bij zon- en feestdagen gewend waren om te dragen. Mannelijke bezoekers in een zwart pak, boerenpet en zwarte schoenen of (schoongeschuurde) nieuwe klompen. De boerin die gast is op de bruiloft draagt een hooggesloten blouse met lange mouwen en een zwarte rok die tot aan de enkels reikt, in ieder geval een eind onder de knie. Daaronder zwarte kousen en zwarte schoenen. En een hoofddeksel, zoals bij de boer een hoed of pet en bij de boerin een mooie grote hoed maar liefst een originele knipmuts.
Kleding Boerenbruidspaar.
De Boerebruid en de Boerebruidegom pakken op Boerendinsdag groots uit. Bruidegom in feestpak: in zwarte- of strepenbroek met slipjas (of een billentikker), een wit overhemd met vadermoordenaar (hoge kraag met punten) met een plastron (een brede das.) Zwarte schoenen en een zwarte hoed of pet. De bruid komt in rijke kledij, zoals een blouse met kanten kraag, lange rok en met een pelerine (schoudermanteltje). Ook draagt ze een kanten knipmuts met daarop een toer, waarvan de linten altijd naar achter worden gedragen. Hoe rijker de boer, des te mooier de knipmuts van zijn vrouw. Breed kant in de nek en een groot aantal plooien getuigen van die rijkdom. Vandaar het spreekwoord: "Wie het breed heeft, laat het breed hangen".
Het is niet noodzakelijk dat het boerenpaar buiten de Vastenavond om ook een echtpaar is. Bruid of Bruidegom hoeven geen vrijgezel te zijn. Ze moeten echter wel verliefd zijn op de Vastenaovend en die liefde overdragen op het gezelschap en de overige bruiloftsgasten op Carnavals-Boerendinsdag.
Carnavalsdinsdag.
Het hoogtepunt van de Boerenbruiloft is de trouwerij met het in de 'onecht’ verbinden van de bruid en bruidegom door de al even neppe ambtenaar van de Boerenstand. Op de receptie geven de bezoekers een cadeau in natura. De opbrengst, na verloting van deze cadeaus, is voor de organiserende vereniging.
Al met al een gezelig rollenspel dat sinds 1975 niet meer weg te denken is bij Vastenavond vierende Maasjoertsen en Maasjoertsinnen.
Well-Kom heeft de Boerebrulleft 11 jaar lang georganiseerd met ambtenaar van de Boerenstand Vic Timmermans, daarna werd dit door diverse verenigingen en ook weer voor een langere periode door de Ald Prinsen gedaan totdat er een vaste Boerecommissie kwam van CV de Maasjoerts.
Heb jij opmerkingen of heb je nog foto's voor in dit album? Neem dan contact op via het contactformulier.
♥ ♥ HART VOOR DE BOEREN!
Dat mag beslist gezegd worden over Thea Peeters-Rutten en Riek Klabbers-Jacobs. Thea vormde met haar Ton het eerste officiële boerenbruidspaar. Samen met haar zus Riek zorgde ze ervoor dat de corsages van het hele boerengezelschap en het boerenbruidsboeket er perfect uitzagen. Ja, dat leest u goed want zij zijn de boeren trouw vanaf het allereerste begin tot in 2022. Daarnaast verzorgden zij ook de tafelversieringen tijdens de carnavals-boeren-dinsdag. Mooi is ook dat vanaf het begin de boerenkool die gebruikt werd bij het uitkomen jarenlang geleverd is door fam. Huub en Jo Eickmans-Jacobs en de boerenkool voor het boerenfeestmaal op vastenaovesdinsdag werd al vanaf het begin jarenlang geleverd door Hen Luijpers (Vossenheuvel). Natuurlijk allemaal belangeloos. Thea en Riek zorgden op dezelfde wijze ook vanaf 2013 voor de Jeugdboerkes op Carnavalsmaandag.
Toch prachtig dat er mensen als Riek en Thea waren, daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen want we kunnen in Well niet zonder zulke mensen met het hart op de goede plaats voor de Wellse gemeenschap!
Maasjoertse Hoi - Boere Hui !!
Kijk ook naar: " Wellse Boerebrulleft dur de jaore hin" ► op YOUTUBE
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)