Kermis Well 1948
Al heel lang is op de laatste zondag van augustus Kermis in Well. Eerst trok 's morgens de processie door het dorp en dan kon het café open. Dansen werd op maandag, dinsdag en woensdag gedaan, dat was op zondag uit den boze en verboden! Na vier kermisdagen, als het feest was afgelopen, werd volgens een oud folkloristisch gebruik op veel plaatsen de kermispop verbrand in een ton. Er waren zelfs kermisvierders bij die hun lege portemonnee in het vuur gooiden. Werd de kermispop van stro verbrand, dan sloot zich het halve dorp er achter aan. Onder het nodige lawaai werd de pop naar een plaats gebracht waar het vonnis werd voltrokken. Onder gespring en gedans stak men de pop dan in brand en de kermisvierders stonden om het vuur geschaard, totdat het laatste vlammetje verdwenen was en van de eens zo 'trotse kermispop' slechts wat as over was gebleven. Men kon hierin een waarschuwing zien, dat alle pret vergaat en dat alles tot het stof wederkeert, maar of deze symbolische handeling ter plaatse op dat moment begrepen werd is een andere vraag.
In de Tweede Wereldoorlog was de Ker(k)mis verboden door de Duitsers. De jaren vlak na de oorlog was het daarom extra feest met de Wellse kermis. De 18 jarige Dina Hebben uit de Bosserheide, had nog niet lang verkering met Harrie Derks uit het dorp. Zij bewaarde onderstaande foto, die gemaakt is achter de zaal van Man en Marie Klabbers, bij het schuurtje voor de melkopslag van Man, die ook melkboer was. Op de achtergrond is de Kasteellaan.
Het kermispopverbranden ging verloren, maar 'C.V. de Maasjoerts' nam deze symbolische traditie over in de vorm van het Joertsverbranden op Canavalsdinsdag.
v.l.n.r. Dina Hebben - Harrie Derks - Bets Klabbers - Wim Sijberts - Bets Wijers - Joep van Bommel - Math Simons (Willem zn.) - Frans Wijers, (op 25 jarige leeftijd, in 1951 dodelijk getroffen door een haspel bij Tax 'de Kooy' in Wanssum) met naast hem twee onbekende lachende meisjes.
Helemaal boven: Hannie Venbroeks - Hay Jacobs - Karel Roosen en rechts de donkerharige jonge man is een zoon van Hanna Vink; Frans Vervoort uit Heerlen.
Met pet op is Ser Wijers - Toon Simons - Math Simons (Sjang zn.) - Eric Stensen (met bril, uit Siebengewald en knecht bij kleermaker Thei Derks ) en rechts de later dodelijk verongelukte Hay Smits. Vooraan tussen de benen van de kermispop is Sraar Klabbers.
Frans Wijers en Math Simons "slaan" Harrie Derks, rechts Karel Roosen.
De kleine meisjes zijn Truus en Annemie Klabbers. Dochters van Man en Marie.
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)