Joseph Schreurs & Jeanne van Mulbregt
Joannes Joseph Maria Martinus Schreurs *Haelen 11-11-1885 †Sittard 01-02-1966 was het vijfde kind van Joannes Jacobus Schreurs (hoofdonderwijzer) *1849 †1906 en Maria Ida Hubertina van Wersch *1854 †1914 .zie stamboom Schreurs-van Wersch
Adriana Jacoba Josephina van Mulbregt * 's Hertogenbosch 28-04-1891 † Sittard 1994; Jeanne van Mulbregt was enig kind en met 15 jaar al wees, zij werd opgenomen in het gezin van vaders broer.
Op 30-12-1919 trouwde het paar in Nijmegen en kreeg vier kinderen: Elly *1920 - Harry *1921 - Thérèse *1926 en Magda *1930.
In december 1921 werd Joseph hier aangesteld als hoofdonderwijzer van de jongensschool en verhuisde hij met Jeanne en baby Elly vanuit Haelen naar Well.
De Brabantse Jeanne van Mulbregt liet zich begin 1900 fotograferen in de klederdracht van de Zeeuwse stad Arnemuiden .
Voordat Joseph Schreurs (rechts op de foto) naar Well kwam stond hij aan de openbare school aan de Roggelseweg in Haelen (nabij Roermond). Ook zijn vader gaf aan deze school les en was er hoofdonderwijzer.
Uit de krant van 21-12-1921. Het besluit werd genomen in de Raadsvergadering van 16-12-1921. Er waren drie sollicitaties voor de functie van hoofdmeester binnen gekomen.
Het gezinnetje Schreurs woonde eerst een paar jaren in het huis naast de school voor de hoofdmeester op Grotestraat 16. Daar werd zoon Harry geboren. Toen de familie Braem in 1923 naar Boxmeer verhuisde ging de fam. Schreurs daar wonen op huisnummer E 109, nu Grotestraat 36.
1924. Joseph en Jeanne op de foto gezet door Piet Kessels, die begin 1900 als een van weinigen in Well een fototoestel bezat. Rechts Carolina, de echtgenote van Piet en haar zoon Herman. Het automobiel was ook van Piet Kessels, koopman uit de Hoenderstraat.
1924. In de tuin bij Piet Kessels. Vader Joseph met Harry en moeder Jeanne met Elly. Rechts Carolina Kessels-van Dijck.
1932. Magda in de tuin van het ouderlijk huis.
Op de achtergrond de woning van fam. van Pinxteren-Lomme
ca.1934. Moeder met Magda - Harry - Thérèse - Elly en vader.
Per 01-11-1939 werd de jonge onderwijzeres Elly benoemd aan de lagere school in Bergen. Ze was in juli 1939 geslaagd als onderwijzers L.O. aan de R.K. Kweekschool Maria Regina in Venlo.
Vier vriendinnen uit de Grotestraat op de Molenberg: Thérèse Schreurs - Jo Simons - Lien Derks en Koos Janssen, met op de achtergrond de Wezerweg.
Persoonsbewijs, afgegeven op 25-09-1941
In de oorlog heeft de familie Schreurs hulp geboden aan Engelse militairen. Als de Duitsers je betrapten bij vluchthulp aan Engelse piloten, dan werd je doodgeschoten. Langs heel veel vluchtwegen kwamen deze neergehaalde piloten weer in vrijheid. Had men dit ontdekt, dan waren Jos Schreurs en zijn gezin zeker opgepakt. Ook is burgemeester Douven bij hen in huis ondergedoken geweest. Hun woning kreeg 11 voltreffers, terwijl ze er in woonden. Na de oorlog hebben ze diverse dankbrieven van Engelse instanties gehad. Elly heeft als dank van de Nederlandse staat het "Mobilisatie Gedenkkruis" ontvangen voor ondergronds werk.
21-03-1944 Nieuwe Venlosche Courant.
Ook Elly en Magda gingen het onderwijs in. Elly was voor de oorlog al onderwijzeres in Bergen. Tijdens de oorlog was ze hoofd van de distributie in Bergen. Na de oorlog werd ze onderwijzeres aan de jongensschool in Well en na de verhuizing naar Sittard was ze onderwijzeres aan een BLO-school in Geleen. Daar ging Elly ook met haar man wonen.
Magda studeerde af in 1951 en was onderwijzeres in achtereenvolgens Wanssum, 't Veulen en Bergen. Na de verhuizing was ze onderwijzeres in Geleen tot 1958. Magda is getrouwd met Theo Koppers, de oudste zoon van "meister" Wim Koppers en het paar ging in De Bilt wonen.
Ook Thérèse was even onderwijzeres in Castenray, maar ging al snel als au-pair naar Engeland. Daarna ging ze de horeca in. Zij ging in Geldrop wonen.
Harry was van juni 1947 tot maart 1950 militair in Nederlands - Indië en werkte later vanuit zijn woonplaats Sittard bij het GAK in Maastricht. Hij overleed in een bejaardenhuis in Den Bosch.
September 1946. Na de oorlog werd er een bevrijdingsoptocht door de Wellse straten gehouden. Deze groep won de tweede prijs met "Den Engelse tank".
Van boven naar beneden: Magda Schreurs - Jan Krebbers - Bets Wijers - Jo Simons - Miep Koppers - Elly Schreurs - Harry Thissen - Jan Koppers - Nelly Drissen - Thérèse Schreurs - Elema (opzichter Wellsch Meer) - Een "Tommy" - Jeanne Schreurs - nog een Engelse militair en Jos Schreurs.
Kerstvakantie 1950. Elly met een vriendin en Kees Nooren die rennend het paard leidt. Op de achtergrond "de Kooy" in Wanssum.
Kerstvakantie 1950. Elly met logé op de hoek Grotestraat-Hoenderstraat. Links het huis van buurman Frans Coppers, de toenmalige koster, met het beeld van St. Vitus dat daar net 4 maanden eerder geplaatst was. Icar het paard van burgemeester Thei Douven was gestald op het kasteel en Kees Nooren was zijn verzorger.
Op Thérèse na de familie Schreurs, met op de achtergrond de ruïne van de oude kerk. v.l.n.r. Elly - moeder - Harry - Magda en vader Schreurs.
Ze zitten op de boot waarmee ze op 11 januari 1945, daags voor de evacuatie, met nog enkele andere Wellenaren w.o. Miep Koppers en leden van de familie Drissen, 's avonds laat de Maas overstaken naar de vrijheid. Op Harry na, die was al ondergedoken in Geijsteren. Toen de familie veilig aan de overkant was, meldde Harry zich als vrijwilliger en kreeg een militaire opleiding in Engeland. Na de oorlog "diende" hij in Indië.
Onderwijzers van de jongensschool, v.l.n.r. Harry Thissen - hoofdmeester Joseph Schreurs - Jan Verheijen en Frans Vullings.
"Meister Schreurs" zou tot 1951 en zelfs tot ná zijn pensionering als (hoofd)onderwijzer aan de Wellse jongensschool verbonden blijven. Ook gaf hij nog even les aan de Landbouwschool. Hij werd opgevolgd door Frans Vullings, die per 01-01-1951 hoofd van de jongenschool werd. In 1956 verhuisde het gezin Schreurs naar Sittard. Ruim 35 jaar lang had Joseph Schreurs zich ingezet voor de Wellse gemeenschap & lief en leed gedeeld met zijn dorpsgenoten. Er hebben veel Wellse jongens bij hem op school gezeten en van hem geleerd.
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)