Enveloppenfabriek KOVERTO in Well
In december 1935 kwamen alle werknemers van de Venlose enveloppenfabriek Wed. H. Bontamps op straat te staan. De economische vooruitzichten waren slecht, kans op ander werk was klein en de kerstdagen stonden voor de deur.
De 34-jarige Wellenaar Jan Kwanten werkte als boekhouder bij Bontamps. Na zijn gedwongen ontslag wilde Kwanten niet in een andere bedrijfstak verder gaan en besloot een eigen enveloppenfabriek op te richten. Samen met de 24 jarige Herman Kessels, zoon van koopman Piet Kessels uit de Hoenderstraat, die hem financieel ondersteunde.
De gemeente Bergen was blij met dit initiatief, het zou immers werkgelegenheid kunnen bieden in de crisis van de jaren '30.
Het gezin van schoolmeester Kwanten woonde 2e huis rechts, naast het grote huis van familie Vos in de Grotestraat.
Limburgs dagblad 18-11-1935
Jan Kwanten:
Jan Hendrik Herman Kwanten boekhouder *Gennep10-07-1901 †Nijnsel - St.Oedenrode 23-02-1964. Gehuwd op 31-07-1925 met Maria Mechtilda Elisa Holla *Arcen 06-05-1899 †Nijnsel - St. Oedenrode 24-01-1990.
Zoon van Pieter Jan Hubert Kwanten onderwijzer en Henrica Hermina Thijssen.
Jan Kwanten was een zwager van schoenmaker Wiel Holla uit de Grotestraat. Broer Harry Kwanten woonde later met zijn gezin aan het Moleneind
Ook weekblad Peel en Maas bracht het nieuws over de te bouwen enveloppenfabriek.
Jan Kwanten wist in 1936 een aantal machines van zijn failliet verklaarde werkgever op de kop te tikken. Hij had het goede voorbeeld van Buskens en Kleuskens voor ogen, wier loopbaan eveneens bij de firma Bontamps was begonnen. Ook zij waren er in geslaagd om zich zelfstandig te maken. Bovendien leken er voor de Nederlandse enveloppenfabrieken weer betere tijden te zijn aangebroken, onder meer door het besluit van de regering in 1935 de invoer van enveloppen te beperken tot bepaalde vastgelegen hoeveelheden.
De enveloppenfabriek Koverto werd aan de Rijksweg gebouwd, links op de foto. Ernaast staat het gebouwtje van de tramremise van de Maas Buurt Spoorweg. De tramlijn liep over de Rijksweg.
Uit de krant van 27-03 1936
Aanvankelijk startte Koverto als eenmansbedrijf, Kwanten zelf zorgde voor de productie. Op kantoor kwam An Kessels, de zus van venoot Herman om de telefoon aan te nemen etc. Ser Kessels (Hoenderstraat), haar oom werkte er, ook Sraar Koppers (slagerszoon uit de Grotestraat) had er een baan. Later kwamen meer mensen in dienst, hoeveel en wie is verder niet bekend.
Men kan aannemen dat de Koverto aanvankelijk goede zaken deed. Nadat de gulden in september 1936 was gedevalueerd, leefde de Nederlandse economie weer op. Dat had een toename van de vraag naar enveloppen tot gevolg.
Toch liep alles niet op rolletjes; al vrij snel na de oprichting werd "de financiële samenwerking" tussen Kwanten en Kessels beëindigd. In november 1937 trok Herman Kessels zich uit het bedrijf terug. Of dit iets met de plotselinge dood van zijn vader Piet op 07-10-1936 te maken heeft weten we niet. Het kan ook een andere reden zijn. Herman Kessels (foto) trouwde en bouwde zaal de Blokhut in Velden.
Hoe dan ook: Jan Kwanten beschikte niet over genoeg kapitaal om de onderneming alleen te kunnen voortzetten. Hij ging op zoek naar een of meer nieuwe compagnons.
In de loop van 1938 vond hij de Venlonaren Willem Welp en Hendrik Leenen bereid samen met hem een naamloze venootschap op te richten. Welp, die extern accountant van de Koverto was, werd als directeur aangesteld. Leenen als commisaris en Kwanten als bedrijfsleider-commissaris.
De compagnons besloten hun bedrijf te verplaatsen naar het nieuwe industrieterrein in het gehucht Genooi, in het noorden van de gemeente Venlo. In oktober 1938 vroeg men bij het stadsbestuur een vergunning aan voor de bouw van een fabriek aan de Karbinderstraat. Nauwelijks een half jaar later - wellicht met de opening van het gebouw - kreeg de onderneming een andere naam: 'Venlosche Enveloppenfabriek voorheen Koverto'.
Uit de Staatscourant van 16-01-1939. Verzoek om naamsverandering.
Nauwelijks een half jaar later - wellicht met de opening van het gebouw - kreeg de onderneming een andere naam: 'Venlosche Enveloppenfabriek voorheen Koverto'.
Bericht Kamer van Koophandel 06-03-1941
De fabriek in Well kwam leeg te staan, de naam van de fabriek in Venlo bleef als Koverto bestaan.
Nadat zijn molen aan de Rijksweg gebombardeerd was heeft Toon Vink het bedrijf nog voortgezet in een malerij aan de overkant van de Rijksweg in de voormalige Koverto fabriek. Het pand werd door de familie Vink aangekocht. Tot de opheffing in 1972 was het graanhandel, daarna werd het pand aan het adres Moleneind 14 een particuliere woning.
Heb jij foto's van de fam. Jan Kwanten-Holla? Laat het weten
Actueel
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 28 november
THEMA: Wellse vrouwen, uit het oog maar niet uit het hart.
Archief Well presenteert foto's met live commentaar op donderdag 24 oktober
THEMA: WELLSE WINKELIERS EN ONDERNEMERS van A-Z (slot - deel 6)